İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesiˈnde de yer alan Nevruz Bayramı, SDÜ'de coşkuyla kutlandı

Baharın gelişinin habercisi ˈˈNevruz Bayramıˈˈ ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Süleyman Demirel Üniversitesiˈnde (SDÜ) de coşkuyla kutlandı.

19 Mayıs Öğrenci Meydanıˈnda gerçekleştirilen Mehteran Gösterisi ile başlayan program kapsamında örste demir dövüldü, yakılan ateşin üzerinden atlandı, Uğur Önür Konseri ile keyifli anlar yaşandı.

Toprağın canlanması, doğanın uyanmasının başlangıcı olan 21 Mart Nevruz Bayramı etkinliklerinde konuşma yapan Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, ˈˈBaharın müjdecisi olan Nevruz, geçmişten bugüne, bugünlerden geleceğe sizlerle yaşatacağımız gelenek göreneklerimizi, örf ve adetlerimizi ortaya koyacağımız bayramlardır. ˈˈ dedi.

Isparta İlbeyi Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı Mustafa Küçükyaman da Nevruz Bayramıˈnın birleştirici ve bütünleştirici yönünü vurgulayan bir konuşma yaparak Vali Ömer Seymenoğluˈna ˈˈkeyfiyeˈˈ takdim etti.

-Düzenleyici Kurumlar:

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)

Güzel Sanatlar Enstitüsü (GSE)

Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (YORKAM)

Tekstil ve El Sanatları Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (TESAUM)

Somut Olmayan Kültürel Miras Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (SOKÜM)

Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF)

Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu

-Katılımcı Sivil Toplum Kuruluşları:

Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu

Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği

Isparta Yörük Türkmen Derneği

Gelendost Yörük Türkmen Derneği

Sofular Köyü Yörük Türkmen Derneği

Honamlı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği

Gedikli Köyü (Şarkîkaraağaç/ Isparta) Honamlı Yörükleri

 

-Notlar:

-Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO)ˈnun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesiˈnde de yer alan Nevruz * ˈˈyeni günˈˈ anlamına da gelmektedir.

* Nevruz (Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan ile ortak dosya (2009) (2016 yılında dosya Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan katılımı ile genişletilmiştir)

 

Nevruz, yeni başlangıçların sembolü, yeniden doğuşun mesajlarını da içermektedir. Geçmiş ile gelecek arasında bir köprü işlevi gören Nevruz, kuşaktan kuşağa aktarılan, devamlılık duygusunu şemsiyesi altında barındırmaktadır. Nevruz yaşayan mirasın gelişen bir örneğidir.

Karşılıklı sevgi ve saygıyı teşvik etme, tabiat ile uyumlu yaşama gibi birçok değeri içeren Nevruz dayanışma, dayanıklılık ve umut mesajları vermektedir.

Bugün hepimiz Nevruzˈdan ilham alarak, yarın için sevgi, saygı, barış, dayanışma, kardeşlik, paylaşım ve sevinç vaadi ile canlanalım. Tıpkı baharda canlanan toprak gibi…

 

-21 Mart Nevruz kutlamalarında TRT Ankara Radyosu Sanatçısı Uğur Önür, konser verdi.

-İlbeyi ve Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı Mustafa Küçükyaman gökkuşağının ana renklerini taşıyan ˈKeyfiyeˈnin Türkler açısından değerini anlattı:

          ▪Kırmızı: Bayrak

          ▪Yeşil: İslâmiyet

          ▪Sarı: Bolluk, bereket, hasat

          ▪Beyaz: Saf, temiz, duruluk

          ▪Mor: Hoşgörü, iyi niyet

 

-Nevruz kutlamalarında Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Öğretim Elemanları eserlerini sergiledi.