''Kültürel Miras Politika Belgesi'' yayımlanacak
''Kültürel Miras Politika Belgesi'' yayımlanacak
Türkiye Ulusal Ajans- ERASMUS + Gençlik Programı KA 347 destekli, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı İzmir Olgunlaşma Enstitüsü koordinatörlüğünde Süleyman Demirel Üniversitesi, Antalya Üniversitesi, Uşak Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ortaklığındaki ''Kültürel Mirasın İzinde Bireysel Gelişim ve Farkındalık Projesi ''nin 5. Ulusal Toplantısı 3- 4 Haziran 2022 tarihleri arasında SDÜ ev sahipliğinde hayata geçirildi. 5 birleşim sonunda elde edilen veriler ışığında ''Kültürel Miras Politika Belgesi '' hazırlanacak.
-Eşsiz Türk kültürünün özüne uygun bilgi ve değer anlayışı
İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şule Aydın: ''Amacımız gençlerimizin eşsiz Türk kültürünün özüne uygun bilgi ve değer anlayışı ile tutum ve davranışlar geliştirebilmelerinin desteklenmesidir. ''
SDÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Genç: ''Gelenek ve kültürümüz geleceğimizi belirleme noktasında mihenk taşlarını oluşturuyor. Tek derdimiz nadide kültürümüzü geleceğe taşımak ''
-SDÜ, Kültürel Mirasın İzinde Projesiˈnin 5'inci ve final birleşimine ev sahipliği yaptı
Türkiye Ulusal Ajans- ERASMUS + Gençlik Programı KA 347 tarafından desteklenen ''Kültürel Mirasın İzinde Bireysel Gelişim ve Farkındalık Projesi ''nin 5'inci Ulusal Toplantısı 3-4 Haziran 2022 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ev sahipliğinde hayata geçirildi.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı İzmir Olgunlaşma Enstitüsü koordinatörlüğünde; Süleyman Demirel Üniversitesi, Antalya Üniversitesi, Uşak Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin ortaklığındaki projenin finali iki gün süresince SDÜ'de yapıldı. Proje sonucunda oluşturulacak raporlar ışığında ''Kültürel Miras Politika Belgesi'' yayımlanacak.
-Kültürümüzün gençlerimiz tarafından özümsenmesini umut ediyoruz
İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şule Aydın, Kültürel Mirasın İzinde Bireysel Gelişim ve Farkındalık Projesiˈnin 5ˈinci ulusal ve final birleşiminde şu değerlendirmelerde bulundu:
''Türkiye'nin mirasını Dünya'ya tanıtan kurum olmak vizyonuyla çalışmalarını sürdüren İzmir Olgunlaşma Enstitüsü; Türk kültür, sanat ve zanaat mirasının araştırılarak, tasarıma ve esere dönüştürülmesinde önemli bir misyon üstlenmiştir. Türk kültürünü, geleneksel Türk giysilerini ve Türk el sanatlarını, Dünya çapında markalaştırmak ve tanıtmak amacıyla; ulusal ve uluslararası düzeyde, defile, sergi, workshop uygulamaları ile çeşitli tadım etkinlikleri gerçekleştirmektedir.
Koordinatörlüğünü yürüttüğümüz Kültürel Mirasın İzinde Bireysel Gelişim ve Farkındalık Projesi'nin temel amacı; gençlerimizin eşsiz Türk kültürünün özüne uygun bilgi ve değer anlayışı ile tutum ve davranışlar geliştirebilmelerinin desteklenmesi, öz kültürümüze ve Millî değerlerimize yönelik farkındalıklarının artırılması, kültürümüzün gençlerimiz tarafından özümsenmesi, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır.
Gençlerimiz geleceğimizin teminatı, bizim kıymetlilerimiz; kültür ise bizim en değerli mirasımızdır. Bu eşsiz mirasın gelecek nesillere aktarılmasında projemizin de katkı sağlayacağını umut ediyor, tüm proje ortağı üniversitelere teşekkürlerimi sunuyorum.''
- ''Geçmişini bilmeyen toplumlar, geleceğine yön veremez ''
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız da kültürel mirasın değerini anlattı. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Başöğretmen, Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ''geçmişini bilmeyen toplumlar, geleceğine yön veremez '' şeklindeki veciz sözüne atıf yapan Prof. Dr. Ayyıldız, bu projeden ziyadesiyle memnun olduğunu söyledi.
-Politika Belgesi yayımlayacağız
İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Araştırma Bölüm Şefi Emine Ilgaz da 5 ayrı ulusal toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. Bilimsel çalışmalar, anketler ve gözlemler ışığında bir rapor hazırlanacağını kaydeden Ilgaz, somut çıktılar için yol haritasını şöyle paylaştı:
''Kültürel Miras Politika Belgesi yayımlayacağız. Tüm ilgili mercilere öneri raporları sunacağız. Tüm Dünyaˈya mal olmuş eşsiz kültürümüz için toplumsal fark yaratabilmeyi diliyorum. Kültürel mirasımız geçmiş ile gelecek arasında köprü kurmak bağlamında çok değerlidir. Tüm çalışmalarımızın bu bilgiler ışığında çarpan etkisi ile fayda üretmesini umut ediyoruz.''
-Isparta 'da 'dil ve ağız özellikleri' çok iyi korundu
Mahalli Sanatçı Arif Karakale de Isparta'nın dil ve ağız özelliklerinin çok iyi korunarak günümüze kadar taşındığını savundu. Türkü, masal, ninnilerin özgün şekilde kayıt altında olduğunu belirten Karakale, 'Isparta sanat ve zanaatın merkezi olmuştur. Ahilik kültürü çok gelişmiştir. Bu açıdan Isparta kültürel miras açısından çok zengin bir coğrafyadır'' şeklinde konuştu. Arif Karakale daha sonra üç farklı saz ile Isparta'nın şu eserlerini seslendirdi:
▪Neşelidir deli gönlüm neşeli: Nihavent makam
▪Güle düştüm gülmedim: Hicaz/ Garip dizisi
▪Ardıçtandır kuyuların kovası: Muhayyer/Bileşik makam-Kürdi
▪Evlerinin önü mersin: Nihavent
▪Karlı dağın ötesi: Boğaz havası
▪Gıcır gıcır gelir yârin kağnısı: Esnaf uzun havası karşılaması/Müstezat
Daha sonra SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şule Aydın'a gül tablosu ve kültürel miras yazma armağan etti.
Aydın da Prof. Dr. Ayyıldız'a ahşap oyma ve cam tespih armağan etti.
-Yaşayan İnsan Hazineleri, Kültürel Miras Tespit eserleri
Ardından Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) 1 Haziran 2017 tarihinde başlattığı ve hâlihazırda devam eden Isparta'nın Somut Olmayan Kültürel Mirasları Tespiti Projesi bağlamında saha çalışmalarında kayıt altına alınan eserlerden oluşan Kültürel Miras ve Yaşayan İnsan Hazineleri Fotoğraf Sergisi açıldı.
-Kültürel Miras ve İnsan: Mesele Gönüllere Dokunabilmek
SDÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Genç, uluslararası projenin 5'inci oturumu kapsamında Kültürel Miras ve İnsan başlıklı bir konferans verdi.
''Aslında kültürel miraslar ile aradığımız kendimizdi'' diyen Doç. Dr. Genç, şu saptamalarda bulundu:
''İnsan bir bütün… Kendi bütünlüğünü yakalayabilmek için geçmiş ile bağ kurmalıdır. Mesele gönüllere dokunabilmektir.
Gelenek ve kültürümüzün ne kadar kıymetli olduğunu görüyoruz. Binlerce yıllık birikimi çıkarıp kayıt altına almaya çalışıyoruz, yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmanın mücadelesini veriyoruz. Bunu yaparken de meselenin temel ruhundan uzaklaşmamak gerekiyor. Tek çaba insan olabilme, gönül kazanabilmedir. Şu gök kubbe altında hoş bir seda bırakabilmektir.
Kültürümüz geleceğimizi belirleme noktasında mihenk taşlarıdır.
Tek derdimiz Körküler'deki teyzenin bakışındaki, Sütçüler'deki çocuğun oyunundaki, Yörük hayatındaki geleneği yansıtabilmek, geçmişe bugünü ekleyerek yarına mirasımızı bırakabilmektir.
Biz aslında toplamda kültürel mirasımızı geleceğe aktarma sorusunun cevabını arıyoruz. ''
Etkinlikler kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Doktora öğrencisi Bülent İnci de Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Millî Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi hakkında bilgiler paylaştı.
Uluslararası Proje:
3 Hz.ˈ22 Cm.-4 Hz.ˈ22 Cmt
Kültürel Mirasın İzinde Bireysel Gelişim ve Farkındalık Projesi
Türkiye Ulusal Ajans
Erasmus + Gençlik Programı KA 347
Gençlik Diyaloğu 2020/ R1
2020-1-TRO1-KA347-083728
Yer:
Süleyman Demirel Üniversitesi
Prof. Dr. M. Lütfi Çakmakçı Kültür Merkezi
Tarih: 03 Haziran 2022 Cuma- Saat: 14:00
-Proje Destek Kuruluşları:
Türkiye Ulusal Ajansı
Erasmus +
-Proje Koordinatör Kurum:
İzmir Olgunlaşma Enstitüsü
-Proje Ortağı Kurumlar:
▪Süleyman Demirel Üniversitesi
▪Akdeniz Üniversitesi
▪Uşak Üniversitesi
▪Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
1.Birleşim:14-15 Ekim 2021: İzmir Olgunlaşma Enstitüsü:
https://izmirolgunlasma.meb.k12.tr/icerikler/kulturel-mirasin-izinde-bireysel-gelisim-ve-farkindalik-proje-toplantisi_11961033.html
2.Birleşim: 23-24 Aralık 2021: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi:
https://yorkam.sdu.edu.tr/tr/haber/nadide-kulturel-miraslarin-izinde-36249h.html
3.Birleşim: 10 Mart 2022: Uşak Üniversitesi:
https://izmirolgunlasma.meb.k12.tr/icerikler/kulturel-mirasin-izinde-bireysel-gelisim-ve-farkindalik-proje-toplantisi-usak-universitesi_12584045.html
4.Birleşim:20 Nisan 2022: Antalya Üniversitesi:
https://izmirolgunlasma.meb.k12.tr/icerikler/kulturel-mirasin-izinde-bireysel-gelisim-ve-farkindalik-proje-toplantisi-akdeniz-universitesi_12799895.html
5.Birleşim: 3 Haziran 2022 Cuma-4 Haziran 2022 Cumartesi: Süleyman Demirel Üniversitesi:
https://w3.sdu.edu.tr/haber/10929/kulturel-mirasin-izinde-bireysel-gelisim-ve-farkindalik-projesinin-besinci-ulusal-toplantisi-yapildi
https://kulturelmiras.sdu.edu.tr/tr/haber/kulturel-miras-politika-belgesi-yayimlanacak-38507h.html