Isparta'nın kadim sözü, ananesi, değerleri ve insan hazineleri kayıt altında
Süleyman Demirel Üniversitesi'nden (SDÜ) Isparta'nın kültür hayatına nadide bir armağan daha: 'SDÜ Somut Olmayan Kültürel Miras Uygulama ve Araştırma Merkezi…' SDÜ SOKÜM, Isparta'nın kadim sözlerini, seslerini, renklerini, nadir kokusunu, nadide desenini, yaşayan insan hazinelerini, kayıt altına alarak gelecek kuşaklara aktaracak.
-Kökler ile bağların kopmaması için bir ilmek daha
Süleyman Demirel Üniversitesi Somut Olmayan Kültürel Miras Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.
SDÜ SOKÜM Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Resmî Gazete'nin 25 Ocak 2019 Pazartesi tarih ve 30697 sayılı baskısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
SDÜ SOKÜM, Isparta'nın kadim sözleri, gelenek-görenekleri, insan hazinelerini kayıt altına alacak.
Rektörlük'e bağlı olarak çalışacak olan SDÜ SOKÜM Isparta'nın sahip olduğu kuşaktan kuşağa aktarılarak toplumlara kimlik ve devamlılık duygusu kazandıran; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar ile ilgili çalışmalar yapacak, faaliyetler düzenleyecek.
-''Isparta Kent Belleği'' oluşturulacak, kamuoyu ile paylaşılacak
SDÜ SOKÜM Uygulama ve Araştırma Merkezi, Isparta'nın somut olmayan kültürel mirasını tespit etmek, bu tespitleri korunmasına yönelik olarak kayıt altına almak (kayıt, arşiv ve belgeleme), kültürel miras unsurlarının zaman/mekân ilişkisini saptamak, yaşayan insan hazinelerinin tespit edilerek kent belleği ve kültürel kimlik olgularını oluşturmak, kentin kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılarak sürdürebilirliğinin sağlamasına yönelik uygulama ve sempozyum, konferans ve çalıştay gibi disiplinlerarası faaliyetleri hayata geçirecek.
Merkezin bir diğer görev tanımı içerisinde Isparta'nın somut olmayan kültürel mirası ve yaşayan insan hazinelerini tespit etmek, belgelemek ve toplanan verileri arşivlemek ve korumak yer alıyor. Ayrıca çalışmalar ışığında elde edilen veriler internet yazılımı ile yayınlanacak. 'Isparta Kent Belleği' oluşturularak paylaşılacak.
SDÜ'NÜN DİĞER KÜLTÜREL MİRAS PROJELERİ
-Belgesel ve kitaplar yayında; YÖK 100/2000 Doktora Bursu ile biliminsanları yetiştiriliyor, 'Müze' altyapısı hazırlanıyor
Diğer taraftan Süleyman Demirel Üniversitesi 1 Haziran 2017 tarihinde de Somut Olmayan Kültürel Mirası Tespit Projesi başlatmıştı.
Şu an ikinci fazı üzerinde çalışılan projenin tüm belgeselleri, 'ispartakulturelmiras.sdu.edu.tr' uzantılı internet yazılımında yayına verilmiş durumda.
Ayrıca fotoğrafı ve belgeseli çekilen, kayıt altına alınan bilgi ve belgeler SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından kitap hâline getiriliyor.
Tüm bunlara ilave olarak SDÜ, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) ''Geleceğin Türkiyesi için Güçlü Nesiller Yetiştirme Projesi'' olan 100/2000 'Öncelikli Alan' Doktora Programı kapsamında yer alıyor. Bu bağlamda SDÜ'de bu alanda YÖK 100/2000 Doktora Programı ile 4 biliminsanı yetiştiriliyor.
-Herkese açık kaynaklar:
Web: https://ispartakulturelmiras.sdu.edu.tr
Twitter:/Isparta_SOKUM
Facebook:/ispartaksokum
İnstagram:/ispartaksokum
Elektronik Posta: ispartakulturelmiras@gmail.com
Süleyman Demirel Üniversitesi Somut Olmayan Kültürel Miras Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği ve daha detaylı bilgilere erişmek için link:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190225-6.htm